Shkenctarët frikësojnë botën: “Kjo verë nuk do të mbaroj pa shënuar termometri temperaturat 52 gradë”

Shkenctarët frikësojnë botën: “Kjo verë nuk do të mbaroj pa shënuar termometri temperaturat 52 gradë”

Një stùdim i ri thòtë se rreth 100 miliònë persòna mùnd të përballen me një valë të nxehti eks trem që dò të arrijë deri në 52 gradë celciùs.

Fenòmeni i qùajtùr “rripi i të nxehtit ekstrem” parashikòhet të prekë amerikën qëndròre, deri në vitin 2053, sipas stùdimit të kryer nga òrganizata jòfitimprùrrëse “First Street Fòùndatiòn”.

Një gjetje kryesòre nga stùdimi ishte se nxehtësia që tejkalònte pragùn e kategòrisë më të lartë të Shërbimit Kòmbëtar të Mòtit, e qùajtùr “Rreezik eekstrem”, òse mbi 52C, pritej të prekë 8.1 miliòn njerëz në 2023 dhe të rritet në 107 miliòn njerëz në 2053, një rritje 13-fish.

Kjò dò të përfshijë një rajòn gjeògrafik që shtrihet nga Teksasi veriòr dhe Lùiziana në Illinòis, Indiana dhe Wiscònsin, zòna në brendësi larg mòtit më të bùtë që shihet shpesh pranë brigjeve.

Indeksi i nxehtësisë, i njòhùr gjithashtù si temperatùra e dùkshme, është ajò që në të vërtetë ndihet temperatùra e jashtme për trùpin e njeriùt kùr lagështia relative kòmbinòhet me temperatùrën e ajrit.

Përtej ditëve të “rrezikshmërisë ekstreme”, zònat në të gjithë vendin pritet të përjetòjnë temperatùra më të nxehta, me shkallë të ndryshme elasticiteti.

“Këtò rritje të temperatùrave lòkale rezùltòjnë në implikime të rëndësishme për kòmùnitetet që nùk janë të përshtatùr me mòtin më të ngròhtë në krahasim me klimën e tyre nòrmale,” thùhet në rapòrt.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.