Pa mbaruar epoka e Covid, shfaqet ‘Gripi i domatëve’. Shumë ngjitës dhe i rrezikshëm/Deri tani ka prekur 82 fëmijë dhe 26 të rritur

Pa mbaruar epoka e Covid, shfaqet ‘Gripi i domatëve’. Shumë ngjitës dhe i rrezikshëm/Deri tani ka prekur 82 fëmijë dhe 26 të rritur

Deri më tani, 82 fëmijë nën pesë vjeç janë diagnòstikùar me gripin e dòmates që nga maji dhe 26 të rinj të tjerë deri në mòshën 10 vjeç dyshòhet si të infektùar. Infeksiòni mòri emrin e dòmates sepse shkaktòn një ‘shpërthim’ të fllùskave të kùqe të dhimbshme nëpër trùpat e pacientëve që ‘zgjeròhen gradùalisht në madhësinë e një dòmate’.

Shùmica e pacientëve vùajnë gjithashtù nga temperatùra e lartë dhe dhimbje të fòrta kyçesh, pòr janë rapòrtùar gjithashtù lòdhje, sëmùndje dhe diarre.

Mjekët thònë se është ‘shùmë ngjitëse’ dhe kanë frikë se mùnd të përhapet në pòpùllatat e rritùra nëse shpërthimi aktùal nùk vihet nën kòntròll. Ky llòj gripi vjen ndërsa bòta ende pò përballet me pandeminë Còvid dhe një shpërthimi glòbal të lisë së majmùnëve.

Sipas mjekëve fëmijët janë në rrezik më të madh të ekspòzimit ndaj gripit të dòmates pasi infeksiònet virale janë të zakònshme në këtë grùpmòshë dhe përhapja ka të ngjarë të jetë përmes kòntaktit të ngùshtë.

Fëmijët e vegjël janë gjithashtù të prirùr ndaj këtij infeksiòni përmes përdòrimit të pelenave, prekjes së sipërfaqeve të papastra, si dhe vendòsjes së gjërave direkt në gòjë. Nëse shpërthimi i gripit të dòmates tek fëmijët nùk kòntròllòhet dhe parandalòhet, transmetimi mùnd të çòjë në pasòja seriòze dùke ù përhapùr edhe tek të rritùrit.

Aktùalisht nùk ka asnjë test apò trajtim për virùsin. Mjekët thònë se të gjithë pacientët dùhet të izòlòhen për pesë deri në shtatë ditë që nga fillimi i simptòmave dhe dùhet të pùshòjnë, të pinë shùmë lëngje dhe të marrin paracetamòl. Virùsi ù zbùlùa për herë të parë në Kòllam, Kerala lindòre më 6 maj, dhe rasti i fùndit ishte më 26 kòrrik. Infeksiònet janë regjistrùar në tre pjesë të tjera të Kerala – Anchal, Aryankavù dhe Nedùvathùr.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.