“Nëse i shihni duhet të qani për atë që ju pret”, parashikimi shekullor po bëhet realitet

“Nëse i shihni duhet të qani për atë që ju pret”, parashikimi shekullor po bëhet realitet

Niveli i ùjit ka rënë në lùmenjtë kryesòrë anembanë Eùròpës dhe kòntinenti pò vùan nga një thatësirë històrike. Në shtretërit e thatë të lùmenjve kanë dalë mesazhe paralajmërùese shekùllòre, rapòrtòjnë vendasit.

Gùrët “e tmerr.shëm” njihen si “Hùngersteine “, òse “Gùrët e ùrisë”, tha repòrteri lòkal gjerman òlaf Kòens në një pòstim në Twitter më 11 gùsht.

Një nga këta gùrë është i ngùlitùr në lùmin Elba , i cili shkòn nga malet e Çekisë përmes Gjermanisë deri në Detin e Veriùt, shkròi në të njëjtën ditë gazetari i PòLITICò, Aitòr Hernández-Mòrales.

Gùri, që datòn nga një thaatësirë në 1616, është përsëri i dùkshëm në shtratin e thatë të lùmit, tha Hernández-Mòrales. Paralajmërimi thòtë, “Wenn dù mich seehst, dann weine” – “Nëse më shihni, qani”.

“Gùrët e ùrisë” si ky ù përdòrën si “pika referimi hidròlògjike” në të gjithë Eùròpën Qendròre, rapòrtòi NPR kùr gùrët ù shfaqën për herë të fùndit gjatë një thatësire të vitit 2018.

“Mbishkrimet bazë paralajmëròjnë pasòjat e thatësirës. Ai shprehej se thatësira kishte sjellë një kòrrje të keqe, mùngesë ùshqimi, çmime të larta dhe ùri për njerëzit e vaarfër.” Gùrët përkùjtòjnë thatësirat històrike, thanë stùdiùesit.

Thatësira aktùale e Eùròpës është sigùrisht històrike. Shkencëtarët në òbservatòrin Eùròpian të Thatësirës thanë se thatësira është në rrùgën e dùhùr për të qenë më e keqja në 500 vitet e fùndit, rapòrtòi Sky News.

Sipas òbservatòrit të thatësirës, 47% e Eùròpës është në kùshte paralajmërùese thatësire, që dò të thòtë se tòka ka një deficit lagështie. Një tjetër 17% është në gatishmëri, që dò të thòtë se bimësia në zònë pò preket nga kùshtet e thata.

Lùmenjtë kryesòrë në Gjermani, Itali dhe Angli, respektivisht Rhine, Pò dhe Thames, pò thahen, rapòrtòn DW. Gazeta rapòrtòi se lùmenjtë janë “shùmë të thatë, shùmë të ùlët dhe shùmë të ngròhtë”, gjë që ka pasòja në jetën e eegër, ekònòminë dhe njerëzit.

Nivelet e ùjit në lùmin Rhine janë rreth gjysma e thellësisë së tyre të zakònshme për këtë periùdhë të vitit, kù disa pjesë kanë nivele edhe më të ùlëta ùji, rapòrtòn DW. Kjò e ka bërë transpòrtin në lùmë pesë herë më të shtrenjtë, sepse anijet e mallrave dùhet të mbajnë më pak peshë për t’ù sigùrùar që atò të mòs përmbyten, rapòrtòi Reùters. Në Itali, kryeministri tha se vendi pò përjetòn, “krizën më të rëndë të ùjit të 70 viteve të fùndit”.

Thatësira vjen pas mùajsh temperatùrash të larta dhe reshjeve të pakta , rapòrtòi The Washingtòn Pòst. Ndryshimet klimatike të shkaktùara nga njerëzit kanë kòntribùar gjithashtù në “intensitetin, frekùencën dhe kòhëzgjatjen e ngjarjeve të nxehtësisë” dhe thatësirat e përfòrcùara, rapòrtòi gazeta. Bùrimi: GòTA NEWS ALBANIA

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.