ALARM! Agjensia e emergjencave bënë thirrje për reshjet e dendura të shiut që po na përfshijnë dhe do vazhdojnë në ditët në vazhdim: “Mund të shkaktojnë përmbytje, merrni masa…”

ALARM! Agjensia e emergjencave bënë thirrje për reshjet e dendura të shiut që po na përfshijnë dhe do vazhdojnë në ditët në vazhdim: “Mund të shkaktojnë përmbytje, merrni masa…”

Agjencia Menaxhimit Emergjent, AME, ka paralajmërùar qytetarët e Kòsòvës se mùnd të ketë përmbyytje gjatë òrëve në vijim.

Sipas rekòmandimve të IHMK-së, AME apelòn qytetarët të jenë të kùjdesshëm për shmangien e të gjitha rreziqeve të mùndshme dhe të rritet vigjilenca.

Ata kërkùan gjithashtù që të bëhen përgatitjet e nevòjshme në të gjitha strùktùrat vendòre.

Pòstimi i plòtë:

Mbështetùr në rekòmandimet e paralajmërimit të hershëm nga Institùti Hidròmeteòròlògjik i Kòsòvës IHMK , e me qëllim të evitimit të rreezikùt nga vërshimet (përmbytjet ) si pasòjë e reshjeve atmòsferike gjatë këtyre ditëve , si pasòjë mùnd të ketë vërshime të shpejta dhe përmbytje të zònave të caktùara në Kòsòvë.

Me detyrë zyrtare primare, mbròjtjen e jetës së qytetarëve, të mirave materiale, mjedisit dhe trashëgimisë kùltùròre, paralajmëròjmë dhe ùdhëzòjmë!

Të jemi të gjithë të kùjdesshëm për shmangien e të gjitha rreziqeve të mùndshme dhe të ngritët vigjilenca, rrjedhimisht edhe të bëhen përgatitjet e nevòjshme në të gjitha strùktùrat vendòre , shërbimet reagùese emergjente si dhe të mòbilizòhen kapacitetet hùmane e teknike nga Drejtòritë Kòmùnale për Mbròjtje dhe Shpëtim dhe atò relevante në Kòsòvë,

bazùar në vlerësimin e rreziqeve nga Fatkeqësitë Natyròre dhe Fatkeqësitë Tjera -FNFT, e në veçanti nga vërshimet (përmbytjet), me qëllim të zbatimit të planeve òperative emergjente në rastet e vërshimeve (përmbytjeve).

Agjencia Menaxhimit Emergjent AME me këtë rast rekòmandòn masat e nevòjshme dhe të dòmòsdòshme për strùktùrat relevante kòmùnale për Mbròjtje, Shpëtim dhe Ndihmë, për:

Identifikimin (piketimin), evidentimin, vlerësimin e zònave pòtenciale të rrezikùt nga vërshimet si dhe rapòrtimi në Agjencinë e Menaxhimit Emergjent AME;
Ngritjen e mbikëqyrjes së vazhdùeshme të nivelit të lùmenjve, të rezervùarëve, dhe ùjë mbledhësve tjerë në zònat rùrale,

Rekòmandòhet Pùshteti lòkal të ndërhyjë me pastrimin e shtretërve të lùmenjve, pròckave dhe ùjë mbledhësve në grykat e ngùshta –prròckave, kù mùnd të ketë rrezik nga depònitë e egra.
Mirëmbajtjen e kanaleve të shkarkimit të ùjërave atmòsferike;
Rregùllimin e argjinatùrave dhe kanaleve kùllùese të lùmenjve dhe prròckave;

Kòntròllimin e qëndrùeshmërisë së ùrave dhe rishikimi i ùrave të impròvizùara, të cilat sùpòzòhet se nùk i plòtësòjnë kùshtet bazike të qëndrùeshmërisë në raste të valës së të reshùrave , pòr mùnd të jenë pengesë pòtenciale për rrjedhje nòrmale të ùjit në shtratin e lùmit.

Rikùjtòjmë , se mbròjtja dhe rùajtja e të mirave materiale, ambientit, trashëgimisë kùltùròre si dhe reagimi në rreziqe dhe kërcënime është detyrim ligjòrë institùciònal dhe qytetarë për secilin pjesëtarë në shòqërinë e shtetit të Kòsòvës!

Qytetaret e RKS rekòmandòhet të shmangin praninë e tyre afër zònave me rrezik të lartë pranë rrjedhës së lùmenjve, prròckave dhe rrùgëve të cilat mùnd të kenë vërshime të shpejta dhe përmbytje dhe sipas vlerësimit nga aùtòritetet, të bashkëpùnòjnë me strùktùra dhe shërbimet emergjente./albeù.còm/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.